HTML

Egy év a cégközpontban 2007/2008

Egy év Planoban

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2007.12.26. 15:39 Agent--

Mosolyogjatok emók!

Igen nagy meglepetésként ért, hogy létezik Optimista Klub a világ egyik, ha nem legnagyobb szuicid fellegvárában, Magyarországon, ahol az öngyilkossági mutatókban évi 10 ezer kísérlettel (ebből több mint 3000 "sikeres") világhatalom vagyunk.

De itt a fény az alagút végén!!!

www.optimistaklub.hu

Szerintem nagyon aranyos kezdeményezés, gyorsan ki is töltöttem a pszichotesztet, hogy megállapítsam veszélyeztetve vagyok-e önönmagam által. Szerencsére a teszt szerint egyelőre nem tervezek önaggressziót.

Érdemes azon elgondolkozni egy percet, hogy egy egyén miért optimista vagy pesszimista. Logikám azt mondja, hogy nem a géneken múlik elsősorban, bár azt is megalapozottnak gondolom, ha valaki azt gondolja, hogy az evolúció mára megelégelte, hogy nem írtjuk egymást oly tisztességesen a föld ezen részén, mint 100 éve, ezért nem bízza embertársainkra meggyilkolásunkat...
Minden esetre valószínűbb, hogy ennek a pesszimizmusnak az oka a kultúrában keresendő, és ha ez így van, akkor tényleg tehetünk ellene.

Korábban írtam egy bejegyzést arról a bizonyos 3%-ról évente. Azt hiszem itt sem várhatunk szebb és jobb eredményeket, de legalább jó irányba kell haladni.

Ugyan fogalmam sincs, hogy az optimista klub ezt előrelendíti-e vagy nem, de abban biztos vagyok, hogy itt kint az emberek optimistábbak, mint otthon. Ettől még nem oldják meg jobban vagy gyorsabban a problémákat, de az biztos, hogy nagyobb problémák megoldásába is belekezdenek és ez az ami az igazi előnye az optimizmusnak és ami végeredményben majd máshova vezet.

Végezetül bemásolnám az optimista klub tízparancsolatát :)

1 - Soha ne add fel!
2 - Hinned kell önmagadban, hiszen képes vagy kitûzott céljaidat elérni, ha képességeiddel összhangban vannak. Légy türelmes és kitartó.
3 - Légy segítõkész és kedves társaiddal. Ha nyitott vagy az emberek felé, meglátod, személyes kapcsolataidban többszörösen "megtérül" majd kedvességed.
4 - Mindig jól fontold meg jelentõs döntéseidet
5 - Nehéz helyzetekben is optimistának kell maradnod. Ez nem könnyû, és lehet, hogy ilyenkor egy picit torzító szemüvegen keresztül kell nézned a valóságot, hogy elviselhetõbb legyen.
6 - Gondjaidat, de örömeidet is oszd meg barátaiddal, szeretteiddel. Nekik okozod a legnagyobb örömet azzal, ha boldog és sikeres vagy.
7 - Összpontosíts a jelenre! Ha így teszel, a sebek idõvel begyógyulnak.
8 - Az emberekben inkább a közös vonásokat igyekezz megtalálni, ne a különbségeket.
9 - Védd a természetet, csak így élhetsz harmóniában környezeteddel is.
10 - Egy mosollyal többet érsz el, mint gondolnád. A humor, a pozitív hozzáállás segít, hogy mindig tudd: az élet szép.

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ambassador.blog.hu/api/trackback/id/tr4275471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2007.12.26. 17:16:05

A teszt szerint még mutatom az alapvető életjeleket...
:))
Érdekes kezdeményezés, valóban. Van is benne sok igazság.
Hogy az optimizmus-pesszimizmus milyen arányban genetika-személyiség-kultúra-környezeti minta... Ez egy jó kérdés.
Embere és élethelyzete válogatja.

DE!
Lehet változni!!
Szóval: 'Fel a fejjel, ki a mellel, gyáva ember, aki nem mer!'
:)

- 2007.12.26. 23:33:33

Ezt a felháborító szarságot! Micsoda foshalom... A gulágon is inkább mosolyogni kellett volna; nem kell ám szomorkodni!

piszkosfred 2007.12.26. 23:40:41

Nagyon jo blog. Most talaltam ra, azonnal vegig is olvastam az elejetol kezdve.
Andris, abba ne hagyd :)

Agent-- 2007.12.30. 04:33:28

Nem fogom, köszi a visszajelzést :)

Asszem · http://olahandras.blog.hu 2007.12.30. 11:00:03

A gulágos megjegyzéshez: szerintem olvasd el Viktor Frankl - És mégis mondj igent az életre című könyvét.

Mert ő - ellentétben veled - valóban megjárta a náci koncentrációs táborokat:

"Az író már elismert orvos-pszichiáter és tudós volt, amikor mint zsidót Auschwitzba vitték. Három évet töltött ott és más lágerekben "közönséges" - orvosként csak az utolsó hetekben tevékenykedő - fogolyként...A kötet másik felét alkotó két tanulmánya (Érvek a tragikus optimizmus mellett, A logoterápia dióhéjban) rövid összefoglalóját adja annak a szerző által képviselt pszichoterápiás irányzatnak, amely - nem függetlenül az átélt történelmi traumától - a lélek irracionális erőinek megfékezését tűzte ki legfontosabb céljául. A lágerélet "emberi dokumentumai" és a Freud utáni pszichiátria új fejleményei iránt érdeklödőknek egyaránt olvasmánya lehet a könyv.

legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li0631
süti beállítások módosítása