HTML

Egy év a cégközpontban 2007/2008

Egy év Planoban

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2008.01.31. 20:35 Agent--

Mi történt a múlt héten a Societe Generale-val???

Mi történt a múlt héten a Societe Generale-val???

(egyik legnagyobb bank Franciaországban)

 

Azt állítják, hogy az egyik kereskedőjük 4.9 millliárd eurót veszített származtatott értékpapírokon.

De mi történt valójában?

Jerome Kerviel (31) junior kereskedőként dolgozott a SocGennél, azonban nagyon kiterjedt ismeretekkel rendelkezett a cég folymataival és IT rendszereivel kapcsolatban.

Az ő feladata abból állt, hogy profitot generáljon arbitrázs által. Pénzügyi eszközöket vásárolt és ezzel egyidőben nagyon hasonló természetű eszközöket adott el. A kettő ára közötti különbözetet fölözte le profitként.

Ebben a műfajban a kockázat nagyon korlátozott, mert minden termék amit vásárol be van biztosítva. Csapatának az éves forgalma nem haladta meg a 20 millió eurót, ami egy ekkora banknál meglehetősen alacsonynak minősül.

2007-ben kísérletezett elöször spekulatív pozíciókkal (nem bebiztosított befektetések) európai értékpapírpiacokon és abban az évben több mint 80 millió dolláros profittal zárt. Abban bízott, hogy 300,000 eurós (78 millió HUF) prémiumot kaphat 2007-re (éves keresete prémiummal 2006ban 100,000 euró volt). Ilyen pozíciókat azonban csak úgy tudott felvenni, hogy közben átverte a biztonsági korlátozásokat és az informatikai rendszert is.

2007 végére minden befektetését lezárta, de helyettük 2008 elején újakat nyitott. Határidős ügyleteket kötött (ez azt jelenti, hogy ígéretett tett arra, hogy megvesz bizonyos értékpapírokat a jövőben egy előre meghatározott áron), az EuroStoxx 50, a DAX és az FTSE növekedésére. Ha ezek az indexek felmennek, akkor profitál, ha lemennek, akkor veszít.

Január elején ezek az indexek lefelé mozogtak, ami azt jelentette, hogy a SocGen azonnal 1.5 millárd eurót veszített. Ez azt feltételezi, hogy Mr Kerviel körülbelül 50 milliárd euró értékben fektetett be korábban ezekbe a piacokba, ami meghaladja a Societe Generale tőkeértékét a tőzsdén. (részvényár x részvények számával)

Ez hogyan volt lehetséges?

Elsősorban úgy tűnik, hogy a kockázatkezelő rendszer hibájából fakadón történhetett ez meg. Ez a rendszer kizárólag a kockázatot figyeli, múltbeli adatokra épít és sokszor nem számól a legrosszabb esetekkel. A kereskedők hatalmas ügyletekbe, hamis papírok és cselek nélkül is bele tudnak menni, ha be tudják bizonyítani, hogy a rizikó alacsony.

A második ok, véleményem szerint a menedzsment. Ők engedték szárnyalni Kervielt. Azok a profitok amiket 2007ben csinált elég feltűnést kellett hogy keltsenek ahhoz, hogy a menedzsment felfigyeljen rá. Azonban a bankárok természetüknél fogva kevésbé gyanakvóak, amíg profitokról van szó. A hírek szerint a legtöbb "trader" rendelkezik nem megengedett befektetésekkel.

Ez azonban a múlt héten bejelentett SocGen veszteségeknek csak 21%-át fedezi!!!

Miután a cég felfedezte a veszteségeket, azonnal elkezdtek eladni, egészen addig, míg teljesen fel nem számolták Kerviel pozícióit. Mivel azonban a piaci változások továbbra is rosszul alakultak, további 3.5 millárd eurót veszítettek ezzel. Ez azt jelenti, hogy Kerviel közvetlenül "csak" 1.5 millárdnyi veszteségért felelős, a többit a menedzsmentnek sikerült összehoznia.

Emellett azonban a sajtóközlemény, mely a fentieket tartalmazza azt is közölte, hogy mellesleg még veszítettek 2 milliárd dollárt a másodlagos jelzálogpiacon.

Ez annyit tesz, hogy Mr. Kerviel messze lemarava csak a harmadik a múlt heti "teljesítménylistán": 1. Menedzsment (3.5 mrd) 2. CDOk/jelzálogpiac (2 mrd) 3. Mr. Kerviel (csupán 1.5 mrd)

Mi a teendő?

A Socgennek most az a legfontosabb, hogy megmentsék a céget. Részvényük és hírnevük erősen megsínylette az utóbbi hetet és ugyan a részvényárfolyamuk most már feljebb ment, ennek az oka egyedül abban keresendő, hogy megnőtt a valószínűsége egy felvásárlásnak.

A SocGen bejelentett egy rendkívüli 5 milliárd eurós tőkeemelést is.

Az iparágnak találnia kell egy új módszert a kockázatok kezelésére. Ez a történet csak egy újabb (ld. Hitelválság okai) példa arra, hogy a kockázatkezelés nem követi a technológia és a globalizáció fejlődését.

A mi cégünk szempontjából szerintem ez egy tökéletes időpontnak arra, újabb szolgáltatásokkal segítsük ki meglévő ügyfeleinket. Fejlettebb biztonságtechnikai megoldásokra és jobb rendszerekre van szükségük, hogy az ilyenek a jövőben elkerülhessék.

---

Egyes híresztelésekkel ellentétben vélhetően nem a SocGen ügyletei okozták a tőzsdék látványos zuhanását a múlt héten, hanem sokkal inkább múlt héten árazták be a félelmet az amerikai recessziótól.

*elnézést a korábbi formázási problémáért*

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ambassador.blog.hu/api/trackback/id/tr46320087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apám Fia 2008.01.31. 22:17:06

A 'demand' nyomására meghagyom jól bevált nevem :D

Engedelmeddel ezen írásodat belinkelem Kovács Laci cimborámnak, remélem Neki is lesz hozzászólnivalója, síelés közben beszéltünk és enyhén szólva 'ki volt bukva' pedig igazán csak a konkurensük veszített ezáltal. Érdekes, az egész cég (Laciék) negatívumként éli meg a konkurens ezen húzását...

Laci 2008.02.07. 22:26:17

...leginkabb azert, mert a penzugyi intezmenyeket mint szektort erte utes. Ebben viszont mar mi is itt vagyunk. A SocGen a majusi csucsertekenek 45%-at eri most. A UBS 50%-ara csokkent. Nem ketseges, hogy a SocGen hatalmas ertekveszteshez hozzajarult Jerome is, de itt melyebben kell keresni az okokat. Igy a technika helyett inkabb maradjunk a fundementumoknal!

A bank szektorban komoly gondok vannak, messze tul a nem elsodleges hiteleken. Szerintem texasi baratunk fejen talalta a szoget, hogy az egyike ezeknek a problemaknak a kockazatkezeles. Itt valoban szukseg van technologiai elorelepesre, de talan leginkabb gondolkodasmodjukban kell majd megreformalni a szektorban dolgozokat es maganaak a kockazat fogalmanak ertelmezeset. Ami a nyaron tortent sok modelt kiakasztott. Ehhez szorosan tartozik egy masik tema, a tulontul is szines es erdekes konyvvitel es annak egyik alaptetele: atlathatosag prudens mod ---

Sanyesz emlitette, hogy kommentaljak egyet a fentin. Szerintem tok jol latod! Ha jol emlkeszem ugyan, elobb volt a leiras, aztan jott Jerome. Aztan hogy nehany nap alatt utana ossze tudtak dobni a tokeemelest a mgt, leginkabb kalapemelesre kell hogy kesztet. Ami a profitokat illeti, igen, eszre kellett volna venni oket. De ez megtortent. Nem tudom, mikor irtad a cikket, de nem sokkal a biliborulas utan irtak rola, hogy mar novemberben ertesitettek a megfelelo szervek a vallalatot, hogy valami szokatlan tortenik Jerome hazatajan ---

Ami a SocGen felvasarlasat illeti, ismet jo a skandalushajhasz media es nehany spekulans tollavegere (olvastam, h a CS sem tartja kizartak). Igaz, hogy a ho vegen (29-en) 10%-ot uszott fel a reszvenyarfolyam (-- micsoda kepzavar!), de talan ezeknek a hu Feyerabend kovetoknek sem lenne butasag kicsit tobbet gondolkozni ----

Laci 2008.02.08. 00:29:51

ah, ezt majd elfejtettem! Igaz, hogy o csak masfelet okozott kozvetlenul, de nelkule a mgt-nek sem sikerult volna a tobbi 3.5 :))

en.wikipedia.org/wiki/List_of_trading_losses

Apám fia 2008.02.12. 16:47:48

Világgazdaság:

" A Société Générale kiárusítja részvényeit.

A Société Générale 47,50 eurós áron tervez sajátrészvény-értékesítést, remélve, hogy 5,5 milliárd eurónyi friss tőkéhez juthat. Az eladásra kínált papírok prémiuma 39 százalékos, jóval nagyobb az elemzők által várt 30 százalékos árkedvezményhez képest. A párizsi Kepler Equities elemzője szerint ekkora árcsökkentés az eladásba vetett bizalom gyengeségét mutatja, amely hangsúlyozza a bank rossz helyzetét, de a részvényértékesítés rendkívül fontos a csőd elkerülése miatt." vilaggazdasag.hu
süti beállítások módosítása