HTML

Egy év a cégközpontban 2007/2008

Egy év Planoban

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.08.02. 18:07 Agent--

Toast mesterek

Nemzetközi szervezet a Toastmasters, bár Magyarországon nem annyira elterjedt, mint itt az Egyesült Államokban. (www.toastmasters.org)

Bárki alapíthat klubot, amelynek a tagjai rendszeresen, hetente összejárnak és meghatározott keretek között beszédeket tartanak, hogy fejlesszék előadói és kommunikációs képességeiket.

1924-ben alakult az első Toastmasters Klub és mára 11,700 klubbal 92 országban összesen 235 ezer taggal rendelkeznek.

Nincsen instruktor, a tagok értékelik a beszédeket. A találkozók meghatározott napirend szerint zajlanak, majd a találkozó után mindig kiküldenek egy összefoglalót is.
A tagok különböző funkciókat látnak el, mint pédául

  • toastmester (ő vezeti az adott meetinget)
  • időmérő (minden fajta beszédnek meghatározott időkerete van)
  • nyelvész (helytelen nyelvtant figyeli és minden találkozón egy új szót ismertet a tagokkal, amit a rögtönzött beszédekben használni is kell),
  • "Ühm" számláló (zavaró szavakat számlál, mint pl.: ühm/ahm, 'hogyismondják", szóval stb. - és van egy kis síp, amit megszólaltat, ha ilyet hall)
  • Asztali-téma mester (ő vezeti a rögtönzött beszédeket és találja ki a feladatokat)
  • Értékelők (Van aki értékeli a résztvevőket, hogy ki hogyan beszélt és vannak értékelői minden beszédnek, akiket szintén értékelnek a végén)

Ezeket a funkciókat mindig más tölti be.

Nálunk is van ilyen klub és a neve Permier Presenters.
Körülbelül 3 hete kaptunk meghívást, de csak e héten tudtam elmenni.

Az eleje nagyon ijesztő volt. Mindenkinek fel kellett állnia, majd felesküdni az amerikai zászló felé fordulva (van erre itt mondóka, amit még valamelyik elnök találhatott ki régen). Gondolom ez a maradék 91 országban nem szokás. Ezek után hangosan ki kell mondani a toastmasters mottóját, majd utána a betűszavas rövidítését, ami RISE.

Ezek után állva maradunk és a toastmaster felvezeti a meetinget.

Végre leülhetek...

Bemutatják az összes funkciót. Végigmennek a fenti listán és mindegyik résztvevő feláll, megköszöni Mr. Toastmasternek, hogy szót kapott és felolvassa pontos munkaköri leírását.

Van egy funkció, amit még nem említettem és ez a mókamester, aki viccekkel készül és egyben lezárása ennek a résznek.

Ezek után jönnek az előre elkészített beszédek. Van tananyag ami szerint haladnak és több típusú beszéd van, de erről nem sokat tudok, a lényeg, hogy az időkeretek változóak.
Az első beszéd úgynevezett jégtörő beszéd volt, mert az első beszéde volt a tagnak. Ezért a toastmaster mondta, hogy kitörő tapssal fogadjuk, majd hangos tapssal ünnepeljük a végén. Persze ezt amerikában standing ovationnek értelmezik, így megint ugrálnom kellett...

Jópofák voltak a beszédek, bár inkább színházi darabok voltak, mint beszédek, nagyon túljátszották helyenként a hansúlyozást és gesztikulációt. Egyébiránt, ha ezektől elvonatkoztatok a második beszéd nagyon jó volt.

A beszédek után szavazás jött. Mindenki leadta szavazatát, hogy ki volt a legjobb, illetve értékelését is leírta egy erre a célra létrehozott papírfecnire. A szavazatokat a szavazatszámláló kapta (ilyen funkció is van), az értékeléséket a beszélő.

Ezek után jöttek az "asztali témák". Rögtönzött beszédek egy témában, bizonyos szabályokkal, mint például hogy használni kell a napi szót. Ebbe én is beszálltam, bár a téma kicsit vicces volt, hiszen annak az okairól kellett volna beszélnem, hogy miért van az amerikai kongresszusnak egyszámjegyű népszerűsége a lakosság körében. Ehelyett inkább egy másfél perces standupot csináltam, amiben elmondtam, hogy hülyék az amerikaiak, amiért meg vannak lepédve azon hogy rosszak a politikusaik. Mi Magyarországon ennél sokkal okosabbak vagyunk, már évtizedek óta tudjuk, hogy mindegyik szemét disznó...

Érdekes, hogy ha elég vicces az ember egész merész megjegyzéseket is meg lehet úszni :)

Ezek után megint szavazás jött, majd a kijelölt beszédértékelők értékelték a beszédeket (az előkészítetteket). Jó hosszú és unalmas értékelések jöttek, amik csak úgy csöpögtek...

Majd megint szavaztunk a legjobb értékelőről és ezután jött a toastmaster a záróbeszédével.

Kiosztott három díjat. A legjobb beszéd, a legjobb rögtönzött beszéd és a legjobb értékelés díját. Egy szalagot kaptak a győztesek és aznap én vihettem haza a legjobb rögtönzött beszéd díját. Azt hiszem a csúcson kellene abbahagynom.

Végül még mindegyik funkciós ember elmondta, hogy szerinte mi volt ma és az öhm számláló elmondta ki hányszor mondott mit és hogyan, és van még egy funkció amit nem említettem a "listener", ami magyarul kicsit furán hangzik, de 'hallgatót' jelent. A hallgató kérdéseket tett fel a beszédekkel kapcsolatban a végén, hogy megnézze mennyire figyeltünk.

Legutolsóként a mókamester mondott egy viccet és mindenki ment vissza dolgozni.

Egy órába belefértünk és nagyon érdekes élménnyel gyarapodtam. Még eldöntöm, hogy menjek-e jövő héten. A tagság díja 4 dollár havonta, nem egy összeg, ráadásul azt mondták nem kell tagságot fizetnem, mert úgyis 2 hónapot vagyok már csak itt.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://ambassador.blog.hu/api/trackback/id/tr34597551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása