HTML

Egy év a cégközpontban 2007/2008

Egy év Planoban

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2008.02.03. 20:45 Agent--

Superbowl őrület 2.0

A Superbowlt évente 90 millió amerikai háztartási nézi meg. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindenki a TV előtt ül és meccset néz. A Superbowl olyasmi az amerikai fociban, mint a VB döntő az európaiban, bár ezt sokkal többen nézik, mint azt (és ellenben az európai foci vb-döntőjével szemben, ami szinte mindig dög unalmas, ez a meccs jó szokott lenni). Minden évben februárban rendezik meg, de a győztesi az előző év győztese lesz, így most 2008-ban a 2007-es év bajnokát avatják.

1920 óta létezik az NFL (National Football League), amivel párhuzamosan futott az AFL (American Football League) 1960-tól. 1966-ban egyesültek NFL név alatt. A két liga megmaradt az egyesülés után, az AFL -> AFC (American Football Conference), míg az NFL -> NFC (National Football Conference) lett. Ma is ez a két liga van (történelmi okokból) az NFLen belül és a Superbowl az az esemény, amikor a két liga győztese találkozik és megmérkőznek egymással.

Év közben a rájátszás előtt a csapatok nem csak a saját ligájukban szereplőkkel mérkőznek meg, de a rájátszásban egészen a superbowl-ig kizárólag a saját ligájukban játszó csapattal találkoznak. (Így a superbowl előtti elődöntőket Conference döntőknek hívják és a győztesek "Conference Champions"-nek hívhatják magukat)


A superbowl az államokban a teljes őrület emberi őrülettel egyenértékű. Mindenki erről beszél a takarítóktól a topmenedzserekig. Aki itt nem kap kedvet a focinézéshez az nem ember.

Ennek megfelelően hamarosan átmegyek egy kollégámhoz, ahol a szervezeti egységünk rituálisan összegyűl minden évben, hogy zabáljon, meccset és reklámokat nézzen.

A superbowl napján fogy a legtöbb étel az államokban, ha Thanksgivinget nem számoljuk.
30 másodpercnyi reklám ára a superbowl alatt 2.6 millió dollár (fél millárd forint), így minden reklám extravagáns, szórakoztató, újszerű vagy látványos.

Sokan csak a reklámok miatt nézik a Superbowlt, azonban mindennek az a következménye, hogy a superbowl egy olyan esemény, amelynél az első perctől az utolsóig a tévéhez tapadnak az emberek és még wc-re se mennek ki. (Mellesleg pár éve a mi cégünk is hirdetett a superbowl döntőjén... el is vitte az egész éves költségvetést (kb.))

Ma körülöttem mindenki a NY Giants-nek fog szurkolni, mert ők verték meg a Dallas Cowboyst. Jobban hangzik az, hogy a későbbi bajnoktól kaptak ki. Sajnos a valóságban nem sok esélye van a Giantsnek, mert a Patriots annyira jó ebben a szezonban, hogy nem volt csapat, aki egyáltalán ahhoz közel került volna, hogy megszorongassa őket. Idén nem ismerik a vereség fogalmát, így nagyon nehéz lesz őket itt most, ma megállítani.

A superbowl előtt amerikai himnuszt énekelnek (mint ahogy minden sportesemény elején), amit többek között az alábbi emberek adtak elő eddig a meccs előtt: Barry Manilow, Whitney Houston, Billy Joel, Cher, Backstreet Boys, Mariah Carey, Aretha Franklin, Beyonce, Diana Ross. Idén Jordin Sparkson a sor. (http://en.wikipedia.org/wiki/Jordin_Sparks)

Az utóbbi években a himnusz előtt, elő szokták adni az "America the Beautiful" című számot. (Korábban az alábbiak tettek így: Celine Dion, Alica Keys, Ray Charles)

Ezek után jön a pre-game ceremony. Tavaly fellépett a Cirque du Soleil, Romero Britto és Louie Vega.

És persze a superbowlon a félidő 30 perces, amikor szintén egy híresség szórakoztatja a nézőket. Biztosan mindenki hallott nemrég a Justin "véletlenül letépem" Timberlake feat. Janet "festett mellel kelek és fekszem" Jackson fellépésről, ami nagy port kavart idekint.
Fellépők között volt az utóbbi években: Rolling Stones, Paul Mccartney, Prince, Jessica Simpson, Sting, Shiana Twain, No Doubt, Aerosmith, Britney Spears, Enrique Iglesias, Phil Collins, Christina Aguilera, Ben Stiler, Adam Sandler, 'N Sync, stb, stb (csak 2000-ig mentem vissza szemezgetni)

Idén Tom Petty & The Heartbreakers lép fel a hírek szerint (http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Petty)

Egyébként Magyarországon is adják a döntőt (1 milliárd emberhez jut el összesen), 23.30-kor kezdődik a Sport1-en. (22.45-től kezdődik egy műsor, ami a csapatok útját meséli el a superbowlig)

Ha valaki online követné inkább végig: http://myp2p.eu/broadcast.php?matchid=5612&part=sports

Sajnos a magyar TV-be a reklámok valószínűleg nem kerülnek be. (Nem gondoltam volna, hogy ez a mondat valaha elhagyja a számat)

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ambassador.blog.hu/api/trackback/id/tr29323704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása