HTML

Egy év a cégközpontban 2007/2008

Egy év Planoban

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2008.07.21. 18:10 Agent--

Lapos a föld II.

Globalizáció 3.0

Így nevezte el Friedman és bár lényegében teljesen mindegy hogyan hívjuk rá kell ébrednünk, hogy mely folyamatok játszódnak le éppen.
 

Mi lesz a jövőben?

Nem nehéz megmondani mi lesz 3 év múlva. A jövő már itt él közöttünk. A folyamatok elkezdődtek. Főleg Magyarországon könnyű megmondani mi lesz 3 év múlva, mert csak meg kell nézni azokat akik előttünk járnak.

Abban az iparágban ahol én mozgok ezek a változások, melyek a globalizáció 3.0-val és ezzel együtt a Föld ellaposodásával járnak együtt nagyon feltűnőek. A cég melynek dolgozom egyik végrehajtója ennek a változásnak.

Igen, fontos hogy mi végrehajtók vagyunk és nem mozgatók. A mozgatók mi mindannyian vagyunk, akik jobb termékeket akarunk olcsóbb áron. Cégünk ezrével helyezi át a munkahelyeket egyik országból a másikba. Indiába, Malajziába, Kínába, stb.

Mindezt azért, hogy olcsóbb legyen a fagyi a boltban és hogy finomabb legyen.

De mi történik otthon Magyarországon?
A magyar munkaerő piac relatív képzettnek számít a régiónkban és árunk relatívan versenyképes. Azonban az elmúlt 3 évben munkaerőhiány van Magyarországon és a képzett munkaerő bérei hatalmasat emelkedtek.

Azt a munkát, amit amerikában (USA) 50 ezerért lehet elvégeztetni, nálunk 15 ezerért. Ez még akár olcsónak is hathat, azonban mivel lapos a Föld nem amerikával versenyzünk, hanem mindenkivel. India megcsinálja 5 ezerért, Kína 3 ezerért.

Sőt, India sok területen képzettebb és már lassult nálunk a drasztikus növekedés az IT Outsourcing területen, mert egyszerűen drágák vagyunk.

Olyan képességekkel kell rendelkezni, amivel meg tudjuk magunkat különböztetni és versenyelőnyre teszünk szert. Az ár már nem az előnyeink egyike.

Mit kell tenni a sikerért?

Magyarországnak történelmi lehetősége van, hogy a régió szolgáltató központja legyen. Nyugat Európához képest még mindig sokkal olcsóbbak vagyunk és kulturálisan sokkal kompatibilisebbek vagyunk egy némettel, mint az indiai versenytársaink. Emellett nyelvtudásunk messze felsőbbrendű ezen a területen.

Nem tudunk az angol nyelvű IT szolgáltatásban versenyezni az Indiaiakkal, de még a Kínaiakkal sem. Azonban a nem-angolban világsztárok lehetünk.

Ehhez arra van szükség, hogy vezetésünk felismerje, hogy lapos a föld. Mivel lapos a föld specializálódnunk kell, mert sokkal keményebb a verseny. Óriási a lehetőségünk és most is jól állunk, de a tartós sikerhez növelni kell a műszaki diplomások számát és a jól nyelvet beszélők arányát. Angol persze mindig is szükséges lesz, de a sikerhez kell a német, francia, olasz közül valamelyik vagy akár több is.

Ezzel hosszú távon is itt tudjuk tartani a munkahelyeket és más út nincsen.

Mi történik azokkal akik a munkahelyeit áthelyezik?

Munkanélküliek lesznek.

Ami amerikában (USA) általános, nálunk is megjelenhet. Munkahelyek külföldre helyezése. Mióta lapos a föld és ugyanolyan hatékonyan lehet egyre több funkciót a világ bármely pontjáról végezni, Magyarországról is könnyen ki lehet szervezni a munkát.

Ki kell találni egy segédrendszert, amely azoknak segít akik elveszítik a munkájukat. Vannak erre bérbiztosítási modellek, amelyek abban segítenek, hogy ne legyen hirtelen életszívonval esése az illetőknek. Amikor elveszítik állásukat azok, akiknek áthelyezik pozícióját, ugyanabban a funkcióban valószínűleg nehezen fog állást találni, így át kell képeznie magát. Ez időt vesz igénybe és azt is jelenti, hogy gyakorlatilag pályakezdő lesz az új területén és eltart egy darabig, mire el tud jutni korábbi kereseti szintjére. Ilyenkor szívesen szánok adópénzemből arra, hogy ne menjen tönkre, amíg ez a folyamat tart.

Persze a legjobb gyógyszer a megelőzés. Látni kell, hogy lapos a föld és már most tenni azért, hogy ha eljön a nap, amikor közvetlenül összehasonlítanak majd a világ összes szakemberével a területemen, akkor majd engem válasszanak.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ambassador.blog.hu/api/trackback/id/tr10578439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wyfli 2008.08.04. 14:14:41

Hozzank eppenseggel hoztak mar melot (vissza) Indiabol es Kinabol is. Hiaba olcsobb, nem utotte meg a mercet.
Legtobb ugyfelunk NY Europai megis angol a kozos nyelv.
Azok a rohadt mod elszabadult berek meg mindig a nemet berek mondjuk 5ode. Az elet meg nem olcsobb mint itt. Igaz, el lehet menni, engem is csak a csalad tart itthon...

Agent-- 2008.08.04. 16:03:38

Igen. Nyugat Európának a legjobb szolgáltató központ egyelőre Magyarország, de nehéz megtartununk ezt a pozíciónkat.

Lehet, hogy a német bérek harmada csak a magyar, de látom első kézből, hogy versenyképességünk romlik növekedő árunk és versenytársaink növekedő színvonala miatt.

Van előnyünk, amit nehéz elvenni tőlünk a NY Európaiaknak nyújtott szolgáltatásainkban.
Kultúráink proximitása, valamint az, hogy ugyanabban az időzónában élünk és az európai nyelvek (nem angol) jó ismerete.

Hátrányunk, hogy drágábbak vagyunk.
-----

Ma még nem egységesen jó minőségű a szolgáltatás Indiából, de fejlődésük jelentős. A kultúrális távolságukat le tudják dolgozni, mert már sok helyen megtették, külön képzéseik vannak ebből a célból a helyi leányvállalatoknak (a top cégek alkalmazottjai amerikai akcentust tanulnak, történelmet és etikettet).

Mivel kevesebb, mint feleakkora a költsége a munkaerőnek Indiában, ezért az éjszakai műszak nem hátrány számukra egyelőre.

Marad a nem angol nyelvek ismerete, ami abszolut előnyünk marad.
Ez a fenti post rövidített üzenete.
------

Egyetértek veled, hogy Mumbai nagyon drága hely, főleg a vidéki körülményekhez képest, de abszolut értékben is a világ top 10 legdrágább városában van.
süti beállítások módosítása