HTML

Egy év a cégközpontban 2007/2008

Egy év Planoban

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2007.11.06. 01:30 Agent--

Virtualizálás

Ma rengeteg izgalmas dolog ért be bennem, amit le akarok írni.

Volt itt egy figura, aki most a Data Center Services (Adatközpont szolgáltatások) üzletágat viszi.

Mindenestre ami a legizgalmasabb szerintem a mostani midrange serverek világában az a virtualizálás. Ezzel megyünk mostanában mindenhol a piacra és talán az összes üzletben megtalálható amit megkötünk.

Számomra egészen elképesztő ez a technológia. Aki nem belsős az valószínűleg nem tudja, de a cég stratégia szövetségre lépett 2005ben többek között az EMC nevű céggel. Az EMC nemrégiban megvette a VMWare nevű céget, ami virtualizációval foglalkozik.

Emlékszem, kb 5-6 évvel ezelőtt játszottam ezzel a VMWare nevű szoftverrel és nagyon jópofa volt több operációs rendszert futtatni egyszerre a gépemen. Persze az akkori vasammal nem futott túl gyorsan a linuxon a windows vagy éppen fordítva.
Bele sem gondoltam akkoriban, hogy ez a virtualizálás mennyire átalakítja majd az IT szolgáltatásokat 2007-re.

Ma a szerverek száma nem egyenlő a fizikailag megtalálható szerverek számával. A legtöbb szerverünkön VMWare fut. Tehát adott egy IT architektúra (Sparc, x86, stb), amin fut ez a VMWare dolog. Itt most az architektúra alatt nem egy darab gépre kell gondolni, lehet ez több gép összekötve is (cluster). A VMWare meg számtalan operációs rendszert futtat ezeken a gépeken. Mindegyik operációs rendszernek meg lehet adni, hogy mennyi memóriát, mekkora CPU kapacitást, stb kapjon. Ugyanazt a hardvert használja számtalan szerver.

Ennek a megoldásnak a segítségével valósidőben átrakhatunk egy szervert egy adott fizikai dobozról egy másik gépre, úgy hogy közben a server folyamatosan online van és egy darab csomagot sem veszítünk az adatcserében.

De tovább megyünk. Tegyül fel, hogy van egy nagy téglatest alakú dobozunk amiben mondjuk van 10 server. Ezek össze vannak kötve és VMWare-el több virtuális servert futtatunk rajta. Ha minden fut és mi az egyik servert áramtalanítjuk (szimulálva egy durva hardwarehibát), akkor a rendszer automatikusan átrendezi a virtuális serverünk erőforrásait úgy, hogy a többi erőforrást használja és ne azt ami tönkrement. Mindezt másodpercek alatt teszi meg.

Egy új server létrehozása másodpercek alatt megtörténik és bármikor növelhetjük vagy csökkenthetjük a hozzárendelt erőforrásokat, funkcióját kicserélhetjük egy másikkal.

Az IT szolgáltató szemszögéből ennek a következő előnyei vannak:

  • Hardvereinket a lehető legoptimálisabban ki tudjuk használni, mert egy gépen akár több ügyfelünk servere is futhat
  • Rugalmasságot biztosítunk, hiszen allokálható erőforrásainknak köszönhetően az ügyfeleink üzletének legerőforrásigényesebb időszakában biztosítani tudjuk a plusz erőforrásokat.
    Nyilván sokkal olcsóbb ez az ügyfélnek, mintha saját maga venné meg azt a plusz erőforrást ami a max. terhelést is ellátja, mert az az összes többi napon csak 30%-on fut.
  • Emellett soha nem látott megbízhatóságot biztosítunk.

 

Persze még számtalan előnye van, amit nem fogok minde felsorolni, de mindenesetre ez a technológia egészen elképeztő. De ami még hihetetlenebb az az, hogy ez a megoldás már létezik a 80-as évek óta, csak mostanáig nem valósították meg ilyen méretekben. Ennek sok oka van, hogy miért nem, ezt most nem taglalom, a lényeg hogy örülök, hogy van.

Itt találtok egy nagyon jó videót a VMWare-ről: http://vi3demo.com/

Mellesleg ma hallottam, hogy kb 300 ezer serverünk van (fizikai / nem feltétlen a mi tulajdonunk, de mi kezeljük) és megbecsülni sem tudom, hogy ez a hardver hány servert szolgál ki valójában.

 

Jó dolog az IT-ban dolgozni. Ugyanis ha gazdasági fellendülés van, akkor elkezdenek a cégek befektetni az IT-ba, ami nekünk jó, mert meglévő ügyfeleink újabb üzleteket addnak nekünk, ha viszont recesszió van, akkor mindenki költséget spórol. Tehát kihelyezik nekünk az ITjukat, mert mi olcsóbbak vagyunk. Mindenképpen jól járunk :)
Ezért imádom a növekedési kimutatásainkat nézegetni.

 

Van még egy másik nagyon érdekes tendencia. A szerverek karbantartására fenntartott munkaerő évente kb. 20-30%-al csökken. Ennek az oka, hogy olyan management szoftvereket használunk, amik automatikusan elvégzik egyszerre 40 ezer gépen azt a műveletet, amit eddig manuálisan végeztünk el, minden egyes gépen.

 

Még van néhány izgalmas technológia, de hagyok majd unalmas napokra még egykét csemegét.

Egyébként ma körbevezettem egy belső alkalmazottat, tehát megvolt az első hivatalos prezentációm. Gyér, mert csak 1 ember meg ugye nem is ügyfél de azért jó volt kipróbálni.

Nagyon jól érezte magát, a visszajelzése is csupa jó dolog volt.

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ambassador.blog.hu/api/trackback/id/tr100219848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dad 2007.11.06. 15:07:43

íEszméletlen távlatok. Hogy megértsem, megnéztem a javasolt videót is. Nem semmi. Megtanultam a legfontosabb szót is : ACTUALLY. Ez 5 másodpercenként elhangzik; ha nem, a srác belehúz és elmodja másodpercenként akár többször is. Vagy ez csak a reklám helyének áthidalása?

Agent-- 2007.11.06. 20:52:33

Nem igazán a lényegre koncentráltál ezek szerint a videoban. De actually, elég sokat használják ezt a szót.

Lehet hogy a való életben sokat káromkodnak és így a káromkodás helyét a kamera előtt az actually szóval pótolják. :) Vagy nem.

Dad 2007.11.07. 11:53:33

Csak abból a szempontból tanulságos, hogy egy ilyen apróság mennyire elvonhatja a figyelmet a lényegről, akármilyen érdekes is az. Erre is figyelni kell.

Wyfli 2007.12.25. 15:50:38

Meglehetose kiabrandultam a VMware-bol, mert az en gyomromnak tulsagosan MS-orianteltak.

De irasodat olvasva visszatert a regi tuz: virtualizaciot az x86-os vilagba is! :D

Agent-- 2007.12.25. 16:09:14

Szerintem maga a szoftver nem tulzottan MS orientalt.

Maga a cég lehet, de ettől még a termékük a legjobb a piacon az én véleményem szerint.

Vpro chipre várok nagyon. Hardver szintű virtualizáció az Inteltől asztali gépekbe!!

Wyfli 2007.12.25. 16:25:09

Arra gondoltam, h. Virtual Center csak windowson fut. VI client detto. Na jo, Linux alol lehet a webes cuccot hasznalni, de az eppen a fo funkciokat nem tudja.

VCB proxy: windowsos fiziakai gep kell neki.

Amiket latok VMek, kb 90%-uk wines :\

Vpro? Na erre majd rakereek valamikor, bar bevallom nem csigazott fel :)
süti beállítások módosítása