HTML

Egy év a cégközpontban 2007/2008

Egy év Planoban

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2007.12.25. 00:22 Agent--

Istentisztelet a la americain

Egyszerűen megdöbbentő számomra az amit ma láttam, azonban mielőtt belekezdenék szeretném tisztázni, hogy nagyon tisztelem az egyházat és az embereket is akik vallásosak idekint.

A délután háromkor kezdődő istentiszteletre látogattam el a mai napon.

Kezdeném a parkolással. A templom parkolója nagyobb mint a BNV-jé.
Aztán miután kimásztunk a kocsiból rövid séta után megláttam a hatalmas karácsonyfát és a templom szökőkútjait. Mert egy templomnak szökőkútja van. és kész.

Aztán mögötte tornyosult a templom, amely nagyobb mint otthon a nemzeti színház, méghozzá jelentősen.

http://prestonwood.org/about/ - nyissátok meg ezt a linket és kattintsatok a virtual tour-ra a jobb oldalon. Utána a kis piros pöttyök az egyes termeket mutatják be.

7000 férőhelyes a templom, majdnem akkora mint a Budapest Aréna ;)
Egy teljes szimfónikus és modern zenekar foglalt helyet a színpadon és egy hatalmas kórus (500 tagja van a kórusnak, de ennyi azért nem állt ott) állt mögöttük.

Két hatalmas kivetítőn lehetett látni a tiszteletest és az énekeseket, valamint a dalszövegket, amikor mind a 7 ezer ember együtt énekelt!! Az istentisztelet után rögtön meg lehetett venni DVDn és CDn a "műsort", emellett, ha éppen nem tudnánk elmenni, az interneten élőben közvetítik az istentiszteletet, valamint utólag is "on-demand" meg lehet nézni online.

Telis-tele volt emberekkel... és ha ezek az amatőr énekeskék akik itt gospel dalokat adtak elő megjelennének a magyar megasztárban, akkor Soma látná, ahogy a torkukból jön ki a fééény és ahogy az energia beremegi a teret, Péli Barna szerint naon naon jó volna és Rúzsa Magdiék szomorúan tapsolnának a kispadon...

Az egész olyan volt mint egy broadway musical, ugyanakkor semmi köze nem volt egy miséhez. Gyakorlatilag egy jöjjünk össze hallgassunk profi zenészeket, néha keríokízzunk, aztán menjünk haza fíling volt.

A prédikátor storyjait például olyannyira viccesnek találtam, hogy végignevettem őket.

Lássuk be, hogy a magyar miséhez szokott embernek vicces, amikor úgy magyarázzák meg azt, hogy jézus megtanít helyesen élni, hogy példának a dallas cowboys egyik leghíresebb focistáját hozzák fel, aki nemrég a sztárok a jégenben szerepelt és ott megtanult korizni, mert egy profi megtanította. Tehát az üzenet: Hagyjuk hogy ez a profi Jézus legyen és mutassa meg hogyan kell élni.

Az is furcsa volt, hogy mindenféle furcsa karácsonyi gyilkossággal vezette fel a beszédét, aminek nem nagyon értettük mi a végső mondanivalója, de valahogyan nem illeszkedett az általam elképzelt karácsonyi gondolatvilágba, hogy finom legyek. De egyedül lehettem ezzel a gondolattal, mert a legtöbb amerikai nagyon jól szórakozott.

Számtalan ilyen és ennél még sokkal magasabb röptű eszmefuttatás után végre újra zene jött. Azonban a zene előtt lekapcsolták a fényeket és mindenki kapott egy gyertyát.

7000 gyertya égett, 7000 ember énekelte a Csendes éj (Silent Night) című "örökzöldet"...

Csodálatos volt.

Amúgy csak fehér emberek voltak jelen, mert itt a templomokban továbbél az etnikai szeparáció. Vannak fehér és fekete templomok. Ez egy nyugat-planoi fehér templom volt. Alig várom, hogy Arthur elvigyen egy fekete templomba.

10 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ambassador.blog.hu/api/trackback/id/tr42274532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dad 2007.12.25. 02:43:26

A Church honlapján látom, hogy ez valószínűleg a híres Graham tiszteletes temploma. Nem sokat teketóriáztál, egyből a közepébe!

Agent-- 2007.12.25. 02:52:15

Nem tudtam, hogy ez egy ilyen híres ember. Annyira nem volt jó maga a beszéd. Teljesen hétköznapi példákat hozott, de nagyon elvont következtetéseket vont le belőle.

Agent-- 2007.12.25. 02:59:01

Igazából szerintem ez a templom van legközelebb. Nem mindegyik ilyen nagy, de nem ez az egyetlen nagy templom :)

srác 2007.12.25. 10:12:39

Hmm, az amcsik már megint lemaradtak. Hol vannak ezek a 7000es templomaikkal a mi tízezres Vidám Vasárnapunkhoz (www.hit.hu) képest... :P

efi 2007.12.25. 11:02:07

Kár, hogy semmi köze a valláshoz. Bármiről mesélhet az, akinek jó a beszélőkéje és sokan vannak, akik elhiszik.

Wyfli 2007.12.25. 21:03:43

A "hires Graham tiszteletes" Billy nevre hallgat es nincs Jack nevu fia ahogy nezem. De azert nem semmi a 26000-es tagletszmau gyulekezet, itthon osszesen nincs annyi baptista afaik.

A predikacio nyilvanvaloan remek volt atjott az uzenet, sot, meg is ragadt, hala a Sztarok a jegen-nek :)
-------
ez a postod kint volt az index cimplajan, ugy talaltam a blogodra, amit vegig is olvastam ma delutan. Az az erzesem, h. nem marketing bullsh*-et nyomatsz, hanem komolyan is gondolod... durva ... itthon is ennyire elkotelezettje voltal a cegnek?

(Szintent IT multinal dolgozom es kb 2 hete mondtam, h. mostantol kezdve napi 8 ora es nem tobb. A lelkemet nem adtam el a cegnek. Elvezem a hirtelen jott szabadidot :) )

Agent-- 2007.12.26. 05:47:01

Szeretem ezt a céget ahol dolgozom, nagyon egészséges vállalatnak tartom. Ugyanakkor azt hiszem az a fontosabb, hogy azt szeressem amit csinálok. Napi 8 órában sem tudnék olyat csinálni, ami nem hoz lázba.

Igazad van. A lelkünket nem adjuk el. És ez nagyon fontos.
Ha valami nem úgy alakul ahogyan azt a legjobbnak tartjuk, akkor merni kell változtatni.

Valeria 2007.12.29. 20:19:13

Jack Graham nem egyenlo Billy Graham-al. Megcsak nem is rokonok.

Fekete István 2008.01.01. 12:50:58

"Az egész olyan volt mint egy broadway musical, ugyanakkor semmi köze nem volt egy miséhez."
Nos, ha már hit, meg vallás, akkor az alap a Szentírás. Olvass el modjuk az ÚjSzövetségből egy evangéliumot. (A Márk a legrövidebb:)) Ha találsz benne bármi olyasmit ami az átlag magyar fejekben mise címén fut (felekezettől függetlenül), akkor küld el kérlek a címemre....
Ha angolul látnál neki a feladatnak, egyéb érdekességek is érnének...:)
Itt találsz néhány, "többek" közt magyar biblia fordítást, ha érdekel a dolog: biblia.hit.hu/

Agent-- 2008.01.01. 21:30:29

István: Teljesen igazad van. Ezzel a mondattal inkább arra akartam felhívni a figyelmet, hogy mennyire más itt kint a szertartás az otthonihoz képest.

Meg persze az sem elhanyagolható, hogy nem misén voltam, hanem Service-en, ami inkább istentiszteletre fordítható.

Mivel ők baptisták nem katolikusok.
süti beállítások módosítása