HTML

Egy év a cégközpontban 2007/2008

Egy év Planoban

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2008.07.18. 19:40 Agent--

Lapos a föld I.

Gallilei sosem állította volna, hogy kerek a föld, ha létezett volna üvegszálas optikai hálózat a 16-17. században.

Holnap megyek vizividámparkba néhány baráttal és kollégával. 1 brit, 1 amerikai, 2 magyar, 1 malajziai, 1 dél afrikai és 1 német (akinek persze brazil a felesége), akik mind Dallasban élnek.

Ilyen világban élünk. Amióta van repülő ez már egyáltalán nem meglepő. Az emberek beutazzák a világot és mindenhol lehet minden nemzettel találkozni.

Azonban amióta igazán lapossá vált a világ (hálózat/internet), már otthon is dolgozhatok. Magyarföldön, Kínában, Németországban, miközben egy dallasi cégnek dolgozom.
Ma a munkaerőpiacon már nem csak azokkal versenyzek akikkel egyetemre járok, meg akik korábban végeztek a műszakin, Corvinuson és eltén, hanem azokkal is akik Pekingben végeztek vagy Indiában.

Rengeteg helyen a drive-thruban az aki felveszi a rendelést már egy call-centerben dolgozik és nem az étteremben van. Sőt! Akár az is lehet, hogy éppen otthon van és kisbabáját pelenkázza, miközben a mi rendelésünket jegyzi le és küldi ki.

Nemrég olyan videokonferenciatermet tervezett a HP és a Dreamworks (http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2005/12/13/BUG5UG6VOL1.DTL) ahol az élmény teljesen megegyezik egy igazi konferenciának az élményével, csak közben akár 10-20 ezer kilóméterre is lehetnek az emberek egymástól.

Az egyetlen dolog amit még nem oldottak meg és amit személy szerint nagyon hiányolok, hogy még nem tudok felállni, odamenni és 2-3 sallert lekeverni, de szerintem ezt a politikusok kedvéért (lásd koreai parlament: http://www.reda-ek.com/blog/wp-content/uploads/2007/12/southkoreafight.jpg, bár akár a magyar sem rossz példa néha) hamarosan megoldják.

Nagy lehetőség ez a lapos föld dolog. Ma ha valaki egy tehetséges kutató, tudós akkor is élhet Budapesten és dolgozhat a világ legjelentősebb projektjein...
Persze sosem lesz a világ korlátlanul lapos, mert személyes kapcsolat még mindig meghatározó számos területen, de számos területen nem. Ilyen például a könyvelés, de az IT szolgáltatás is. Nyugodtan lehet képzett munkaerővel végeztetni a világ bármely pontjáról.

Akkor ezek után érdemes elgondolkozni, hogy mi lesz azokkal akik most végzik ezeket a munkákat, illetve, hogy ez azért összességében jó-e a világtársadalomnak, illetve jó-e a fejlett államoknak. Illetve, mi kell ahhoz, hogy mi magyarok sikeresek legyünk ezen a lapos földön.

Holnap kitérek erre is, addig is ajánlom Thomas L. Friedman - És mégis lapos a Föld című könyvét.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://ambassador.blog.hu/api/trackback/id/tr94574888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása