HTML

Egy év a cégközpontban 2007/2008

Egy év Planoban

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2008.04.28. 19:18 Agent--

Adók, verseny és Amerika

AVA, milyen jó betűszó. Amúgy is mindent rövidítünk itt. Lassan véletlenszerűen összerakhatok három betűt és tudok rá mondani 2-8 variációt, hogy milyen kontextusban mit jelenthet.

De a bejegyzés, akármilyen meglepő mégsem erről fog szólni, hanem egy nem túl régi gondolatmenetemet kívánom megosztani.

Itt az USA-ban a helyzet némileg hasonlít ahhoz, mint az ami az EU-ban van. Az EU rengeteg tekintetben valahova oda szeretne eljutni, ahol az USA van ma.

Itt az államok szuverének, de van felettük egy federal government, akit megválasztanak, aki sok dologban megmondja, hogy melyik utat kell követni.

A 4 szabadság elve itt teljesen megvalósult: munka, tőke, áru és szolgáltatás szabad mozgása/áramlása. Ez ugyanakkor egy érdekes következménnyel járt.

Az Egybesült Államok tagországai saját maguk határozzák meg a szabályaikat és adójukat is. Így előfordulhat az, hogy míg New Yorkban a személyi jövedelem adó 40+ százalék, addig Texasban fele ekkora.

Van egy fix adag, ami megy a császárnak, a többit az állam/város maga határozza meg.

Ugyanez igaz a helyi szabályokra is, mint pl. a közlekedési szabályok, a gépjárműregisztráció, az alkoholfogyasztás, vagy akár a halálbüntetés/abortusz ügye és még sorolhatnám.

Egy ekkora országban, ahol ilyen alacsony a népsűrűség és mobilis a lakosság (de ez igaz más országokra is) az egyesüléssel hamar megkezdődött a verseny. Texas ma is aktívan versenyzez, hogy adóival és szolgáltatásaival ide csalogassa a jómódú és képzett embereket.

Ennek az a következménye, hogy az államok vezetői közvetlenül a zsebükben kitapogathatják politikájuk sikerét.

Az EU-ra levetítve: Ha például Csehország nem ajánl versenyképes szolgáltatásokat az adókért cserébe, akkor az emberek máshova mennek élni és dolgozni. Ma mindez napok alatt megvalósítható.

Tehát verseny alakul ki a tagországok között. Nagyon meglepődnék, ha 50 év múlva még lenne olyan ország, mint ma Dánia vagy Svédország, ahol ekkora az elvonás (Magyarországot is ide raknám, de ellentétben a skandinávokkal mi nem csak ugyanannyit vonunk el, hanem még ráadásul jó rosszul is költjük el, így ilyen ország mint mi évek alatt abszolút elveszíti versenyképességét, ha nem változtat). De rövid távon is egyre hatékonyabban kell elkölteniük az államoknak a pénzt, hogy versenyképesek maradjanak.

És ez jó.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ambassador.blog.hu/api/trackback/id/tr23445881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apám fia 2008.04.29. 14:23:53

Gondolj arra, hogy mi az "American Dream". Ez igaz nagyjából a szociológiájára is igaz Amerikának, kimutatások igazolják, hogy Amerikában a legnagyobb a social mobility. Ott csövesből lesz az iparmágnás, liftesből az american idol, halálraítéltből meg olimpikon. És a közös nyelvnek, illetve közös állami rendszernek köszönhetően, tényleg semmi hátránya nem származik abból senkinek, ha egyik partról a másikra megy, legfeljebb veszít, vagy nyer pár órácskát.
Ez nem egészen igaz a kelettibb és európai régiókra. Itt a különböző országok más-más értékrenddel, múlttal rendelkeznek, ebbe pedig nagyon nehéz beilleszkedni. Ezért az emberek kénytelenek nyelni, mert nagyon elmenni nincs lehetőségük/képességük. Új nyelvet még talán (és azt is bajosan), de új értékrendeket nehezen vesz át az ember, pláne, ha konzervatív beállítottságú. A magyar demokrácia meg kifejezetten fiatal ahhoz (véleményem szerint), hogy nyitott legyen ilyen radikális lépésekre. Pár generáció és úgy lesz, de addig inkább itt maragunk és karöltve síránkozunk, olykor dobálózunk kicsit. Stop.
süti beállítások módosítása